Van verkeerde studiekeuze naar een eigen bedrijf

Helpen enveloppen vouwen


Toen ik in 2012 SPH ging studeren, lachten er nogal wat mensen in hun vuistje. Tenminste, dat bleek achteraf. Afgezien van een enkele ‘is dat wel wat voor jou’, bleef het stil. Vol goede moed begon ik aan de opleiding met het idee me ooit verder te specialiseren in ‘Creatieve therapie’: mensen helpen door middel van creatief bezig zijn. Viel dat even tegen. In de eerste plaats omdat de ‘afdeling creatief’ bij de opleiding beperkt is tot het maken van enkele knutsels, maar in de tweede plaats kwam ik erachter dat ik helemaal het geduld niet heb om mensen op deze manier te helpen. Toen ik tijdens mijn eerste stage mezelf zat op te vreten omdat het enveloppen vouwen bij die cliënt zo langzaam ging en ik het het liefst zelf zou afmaken (sorry) dacht ik: misschien toch niet helemaal mijn ding. 


Nieuwe keuze maken


Toen ik dezelfde dag nog tegen m’n moeder zei: ‘ik weet niet of die opleiding helemaal bij me past’, zei ze: “Ik denk dat je beter kan stoppen”. Nou duidelijk; zo gezegd zo gedaan. 😉 Hierna heb ik een half jaar EH-traject gedaan waarbij je o.a. bezig bent met studiekeuze, maar ook vooral om gewoon naar school te blijven gaan en onder leeftijdsgenoten te zijn. Hier kwam uiteindelijk de keuze voor de opleiding Communicatie uitrollen. 

Ik kan er niet tegen als mensen zeggen hoe ik iets moet doen


Toen ik met de opleiding begon wist ik al: ooit wil ik voor mezelf werken. Niet in de laatste plaats omdat ik er slecht tegen kan als mensen tegen mij zeggen hoe ik iets moet doen, vooral als ik zelf een heel ander goed idee heb. Vooral om op die manier mijn eigen creatieve ideeën uit te werken. Want mijn hoofd stroomde vaak over en de enige manier om die weer leeg te krijgen is door die ideeën uit te voeren. Ik was toen al veel bezig met het ontwerpen van logo’s en advertenties, met het idee dit later uit te breiden naar mijn eigen bedrijf.

Van logo’s naar kaarten


Eigenlijk liep dit best goed en ik kreeg steeds meer opdrachten naast mijn fulltime baan, dus al in mei 2018 liep ik rond met het idee om binnenkort ‘mijn bedrijf’ verder uit te bouwen. Maar toen kwam onze bruiloft en ging ik aan de slag met onze eigen trouwkaart. Ideeën in overvloed, met één nadeel: niet alles paste op één kaartje. Toen ik hier eens goed over na ging denken bedacht ik dat dit was wat ik wilde: kaarten ontwerpen. Hier zou ik écht mijn eigen creativiteit in kwijt kunnen.


Ontwerp op maat via familie en vrienden


In november 2018 werd hieruit LinDesigned geboren: met eigen website en een eerste collectie kaarten. Ik richtte me vooral op ontwerpen op maat en die kwamen in die tijd nog veel via familie en vrienden binnen. Ideeën genoeg, maar te weinig tijd om ze uit te voeren omdat ik nog fulltime werkte, wat vaste opdrachtgevers had voor de zaterdag en avonden en daarnaast de eervolle taak als huisvrouw probeerde op me te nemen. Toen Luca is geboren (juli 2019), zag ik een mooie kans om een goede start te maken tijdens mijn verlof en dit daarna verder uit te bouwen.


Mijn eigen ontwerpen in een shop


De ontwerpen op maat gingen steeds beter lopen en daarnaast wilde ik graag beginnen met mijn eigen webshop. Het leek me zo leuk om gewoon zélf te ontwerpen en dat mensen dan míjn ontwerp de moeite waard vinden en die bestellen. Dus; daar was in februari de webshop live op LinDesigned.nl. Natuurlijk is dit spannend. Je investeert veel tijd en geld, en je hebt eigenlijk geen idee of het ook echt gaat lopen. Maar ik mag niet klagen! Superblij ben ik met alle bestellingen van proefdrukken en kaarten die elke dag nog binnen komen. En al blijft het best een uitdaging om zelf te ondernemen, er is niets dat ik leuker vind dan dit dus we gaan zeker nog even door! 😊